Är du redo för en racer med kraftigare ram och grövre däck? Att tävla med eller bara cykla med på fritiden för tuffare underlag. Pendla till jobbet kanske är ett alternativ och kräver en robustare cykel. Då är en Cyclocross ett alternativ för dig.

Att tänka på

När man ska köpa en cykel kan en del frågor ställas. Försäljaren kommer säkerligen ställa dessa frågor:

  • Vilka är dina behov?

  • Varför vill du köpa just denna cykel?

  • Vad ska den användas till?

  • Finns det en vana att cykla eller är du en nybörjare?

  • Hur är den fysiska konditionen, kroppsliga bekymmer och rörlighet?

En som tävlar brukar i regel veta vad som krävs och vad kroppen samt inställningarna på cykeln kräver. Men den som vill ha en CX (cyclocross) på fritiden eller som fordon att pendla med kan frågorna vara bra att ha svar på.

Cyclocrossens delar

Sittställningen är A och O när man köper en Cyclocross. Beroende på hur van du är, för att det ska kännas trevligt efter 20 minuter som till flera timmar på cykeln är det viktigt. En bra och stark ram eftersom det är cykelns själ och bär upp alla delarna inklusive dig. Ramen kan ha olika egenskaper som snabbhet, låg vikt, aerodynamik eller komfort. Aluminium för mindre vikt och styvhet eller kolfiber? Allt det är en kostnadsfråga. Ramen bär allt som till exempel hjul. En Cyclocross har grövre däck vilket gör de tyngre men det hindrar inte framfarten eller komponenterna på cykeln. Komponenterna är växlar, bromsar, reglage och drivlina; vevparti, kedja kassett, lager och de ska vara hållbara. Det är oftast de som krånglar eller går sönder först. För pendlaren finns det olika tillbehör att sätta på för extra komfort.

Vad du än väljer att använda hojen till får du garanterat en fantastisk upplevelse med en Cyclocross.

profit-lite